De voordelen van okoume multiplex
Er zijn diverse houten plaatmaterialen op de markt verkrijgbaar. Ieder houtsoort en plaatmateriaal heeft weer zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen. We begrijpen dat u af en toe door de bomen het bos niet meer kunt zien! Wij helpen u uiteraard graag om duidelijkheid te bieden welke plaat / houtsoort voor uw klus geschikt is. Het gebruik van de juiste plaat geeft u immers langdurig plezier van uw klus. Hier gaan we verder in op multiplex opgebouwd uit okoume fineren.
Okoume multiplex: bij uitstek geschikt voor buiten!
Okoume is een houtsoort afkomstig uit West-Afrika, voornamelijk uit Gabon. Het hout is bij uitstek geschikt voor buitenbetimmeringen. Wij denken dat van alle buitenbetimmeringen met multiplex plaatmateriaal, zo'n 70-80% gebouwd wordt met okoume multiplex. Veel gebruikte toepassingen van okoume hout zijn: boeidelen, zijwangen van dakkapellen, borstweringen in kozijnen, overkappingen, dakrandoverstekken, maar bijvoorbeeld ook veelvuldig gebruikt in de jachtbouw. Waarom is okoume multiplex nou zo geschikt voor buitentoepassingen? Hieronder een opsomming van de voordelen:
- Het hout is watervast verlijmd;
- Licht van gewicht (circa 500 kg / m³);
- Egaal van kleur en zeer weinig kwasten. Daarom geschikt voor fineer;
- Zacht en fijn van structuur. Hierdoor ideaal voor behandeling met grondlagen;
- Goede prijs / kwaliteitverhouding.
De behandeling van okoume hout
Wanneer de plaat onbehandeld wordt toegepast voor buitentoepassingen, dan is de plaat net zo kwetsbaar als andere houtsoorten die niet geschikt zijn voor buiten. Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht. Wat is nu goed behandeld en aangebracht volgens de voorschriften? Lees snel verder hieronder.
In het kort hoe te behandelen én aan te brengen:
Laat geen scherpe randen aan de platen zitten, schuur deze licht rond met een 2-3 mm radius (niet overdreven). Verf houdt namelijk niet op een scherpe kant;
De kopkanten van de platen gronden of behandelen met een randsealer. Na het gronden licht schuren, nogmaals gronden of sealen totdat de kopse kanten egaal dicht zitten met grondverf / randsealer. Randsealer is dikker dan grondverf, hierdoor gaat de kopse kant sneller dicht zitten;
Zorg voor ventilatie achter de plaat. Omdat condens dan sneller kan verdampen en vocht minder kans krijgt om in de plaat en constructie te trekken. Ventileren doe je van onder naar boven.
Voer de achterliggende constructie verticaal uit met verduurzaamd hout (geïmpregneerd vuren volstaat). Wanneer dit niet mogelijk is bij onder andere renovatie en alleen horizontale betimmeringen aanwezig zijn, plak dan eventueel stroken tochtband op de latten van circa 3 mm dikte. Laat om de circa 30 cm een ruimte van 10 cm.
Zorg tussen alle naden onderling en op de hoeken voor een afstand van 10 mm. Zo heeft het hout de ruimte om eventueel uit te zetten. Plaats achter deze ruimte het achterhout direct op de plaat met hetzelfde materiaal of gebruik EPDM / DPC folie.
Gebruik voor het schroeven of nagelen in buitentoepassingen altijd een RVS (roest vrij stalen) uitvoering. Bij schroeven eerst verzinken en de platen vooraf behandelen en na het behandelen monteren. Gebruik bij schroeven een lengte van 2,5 x de plaatdikte. Bij nagelen dient u een wat langere lengte te pakken (3 tot 4 x de plaatdikte volstaat).
Bekijk ook het uitgebreide verhaal en download de voorschriften van Centrum Hout.
Wist u dat?
Op onze interne zaagafdeling zagen wij diverse plaatmaterialen en ook watervast okoume multiplex op maat. Handig als u bijvoorbeeld stroken boeidelen voor uw dakoverstek of luifel nodig heeft. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Neem een kijkje op onze zaagafdeling.