Wil jij ook lekker kunnen genieten van de tuin in de zomer? Geniet nog meer van je tuin met een houten overkapping! Af en toe is het lekker om de schaduw op te zoeken en dan kan een houten overkapping uitkomst bieden of gebruik de houten overkapping voor de warme, maar regenachtige zomer avond. Een houten overkapping bouwen hoeft niet moeilijk te zijn, wij vertellen in dit artikel stap-voor-stap hoe je dit het best voor elkaar kunt krijgen.
Wil jij ook lekker kunnen genieten van de tuin in de zomer? Geniet nog meer van je tuin met een houten overkapping! Af en toe is het lekker om de schaduw op te zoeken en dan kan een houten overkapping uitkomst bieden of gebruik de houten overkapping voor de warme, maar regenachtige zomer avond. Een houten overkapping bouwen hoeft niet moeilijk te zijn, wij vertellen in dit artikel stap-voor-stap hoe je dit het best voor elkaar kunt krijgen. Let op; niet alle onderdelen zijn bij ons verkrijgbaar, maar alle houten onderdelen en dakbedekking wel. In ons voorbeeld leggen we uit hoe je een overkapping van 4 bij 3 meter kan maken. Deze kan je na wens kleiner maken of groter natuurlijk. Daarnaast kan je er een eigen invulling aan geven.
Benodigdheden voor de houten overkapping
Wij kiezen bij het bouwen van een overkapping voor Azobé hardhout. Dit is het meest duurzame hardhout en heeft een levensduur langer dan 25 jaar. Echter is dit niet het goedkoopste hout, wil je een overkapping die goedkoper is en die een minder lange levensduur heeft (levensduur van 10 - 15 jaar), dan kan je altijd nog kiezen voor bangkirai geschaafd hardhout.
Benodigdheden:
- 6x verticale houten tuinpalen 120 x 120 mm 300cm;
- 6x hardhout azobé ruw 50 x 150 mm 400cm;
- 8x houten dwarsbalken voor het dak;
- 16x balkdragers;
- 6x underlayment 18 mm of OSB 18 mm;
- Eventueel hout voor een opstaande rand van het dak;
- Dakbedekking naar keuze;
- Fundering betonpoer en betonvoer (zodat het hout niet direct de grond raakt);
- Houtschroeven RVS torx.
Optioneel
Wil je een deel van de zijwanden dichtmaken? Dan kan dat met onze gevelbekledingen je kunt de buitenkant van de overkapping op allerlei andere manieren verfraaien. Ook is het mogelijk hier schuttingplanken voor te gebruiken. Houd er rekening mee dat het stappenplan wat wij hier uitleggen slechts de basis is, de afwerking van de overkapping kun je natuurlijk volledig naar wens invullen. Ons stappenplan is erg handig om te raadplegen voor het bouwen van een overkapping van hout.
Wij gebruiken in ons stappenplan azobé hardhout. Dit is hout wat moeiteloos 25 jaar meegaat, natuurlijk kan dit stappenplan ook gevolgd worden wanneer er gebruik gemaakt wordt van ander weersbestendig hout.
Stap 1: de fundering van de houten overkapping
Begin met uitmeten waar de betonpoer moet komen en de gaten te graven waar deze geplaatst moeten worden. Betonpoeren kun je kant en klaar kopen of zelf maken. In dit voorbeeld gaan we uit van een kant-en-klare betonpoer.
Voordat je begint met het ingraven van de betonpoer is het aan te raden om een touw te spannen zodat je exact weet waar de betonpoer moet komen. Graaf de betonpoer op de 4 buitenste hoeken in en ook 2 in het midden zoals op de afbeelding. De zwarte vierkantjes moeten de betonpoeren voorstellen.
De betonpoer heeft een die plaatje je eraf kunt draaien, deze kun je monteren op de paal. Het is de bedoeling dat je onder de verticale tuinpalen 120 x 120 mm 300cm van azobe hardhouteen kruis tekent. Van de onderste linker hoek naar de bovenste rechterhoek en van de onderste rechterhoek naar de bovenste linkerhoek. Waar de lijnen samen komen zit het midden van de paal. Hier moet een gat geboord worden, zodat de paal op de betonpoer gedraaid kan worden.
Note: waarom gebruiken we een betonpoer in plaats van de palen in te graven? De reden dat we dit doen is omdat de paal dan boven de grond komt. Dit zorgt ervoor dat de paal niet gaat rotten en dus een langere levensduur zal hebben.
Stap 2: draai de tuinpalen op de betonpoeren
Als het goed is zit er al een gat onderin de paal geboord en is het plaatje van de betonpoer er op bevestigd. Dan kun je nu de palen op de betonpoeren draaien. Zet alles tijdelijk vast met schuine schoorlatten, zodat de palen rechtop blijven staan. Zorg ervoor dat alle balken dezelfde lengte hebben.
Note: het is ook mogelijk zonder schoorlatten, maar schoorlatten maken het werk een heel stuk gemakkelijker. De palen blijven dan altijd rechtop staan op de juiste plaats.
Stap 3: dakbalken rondom de staande balken
De dakbalken kunnen op twee manieren worden geplaatst. De eerste manier is om de balken aan de bovenkant te frezen (inkeping maken), zodat de hardhouten azobe balk van 50 x 150 mm er precies invalt. Dit maakt het later makkelijker om bijvoorbeeld gevelbekleding tegen de overkapping te plaatsen, omdat er dan geen planken uitsteken. De makkelijkste manier om de balken te bevestigen is de balken niet infrezen en deze er direct op te schroeven. Voor de stevigheid maakt het niet uit welke manier van bevestigen gekozen wordt.
Note: op de foto een balk met inkeping. Op de andere afbeelding in de kleur bruin/rood hoe de balken gepositioneerd moeten worden.
Stap 4: dakbalken plaatsen
De dakbalken die geplaatst worden hebben een kopmaat van 50 bij 100 mm. Leg deze in de breedte van de overkapping. Deze zorgen voor extra stevigheid en hier wordt uiteindelijk het dak op gemonteerd. Je kunt de underlayment of OSB platen ook bevestigen zonder de dakbalken, maar dan heb je veel minder mogelijkheden om het vast te schroeven en dit komt de stevigheid niet ten goede. Ook voor deze balken geldt dat je ze beter passend kunt maken, zodat ze er precies tussen vallen. Doe je dit niet, dan kun je ze er bovenop monteren. Voor de uiteindelijke afwerking maken deze verschillende manieren niet een groot verschil. Wanneer de dakbalken er precies tussen vallen wordt het geraamte wel steviger. Dit komt omdat er meer plekken gecreëerd worden waar je het dak (OSB of underlayment platen) uiteindelijk op kan bevestigen.
Note: in het oranje de dakbalken
Stap 5: het dak van de overkapping
Je kunt het beste underlayment of OSB platen gebruiken. De link naar de juiste producten staan bovenaan bij benodigdheden. Zaag de houten dakplaten op maat en schroef ze vast bovenop de overkapping. Leg rondom het dak een mastiekschroot om het dak een afschuining naar binnen toe te geven. De plaatsing van een mastiekschroot zorgt voor een goede waterafvoer.
Stap 6: dakbedekking plaatsen
De onderlaagmoet je gebruiken als eerste laag op de isolatie of direct op een houten ondergrond. Bevestig de onderlaag door middel van rondmetalen drukverdeelplaatjes met schroeven als je isolatie gaat toepassen. Gebruik asfaltnagels als je de brandrol rechtstreeks gaat toepassen op het underlayment of OSB.
Kies voor de bovenste laag één van onze toplagen. Verder hebben we ook uitlopen voor de afvoer van regenwater. Het makkelijkst is om een onderuitloop te plaatsen.
Onderuitloop plaatsen
Maak de rand vervolgens helemaal af met een van onze daktrimmen. Dit verfraait het aanzicht enorm.
Laat de overkapping voldoen aan jouw persoonlijke wensen
We hebben nu de overkapping gebouwd en je kunt er droog onder zitten. Maar dit is waarschijnlijk te eenvoudig. Je kunt er daarom voor kiezen om de overkapping mooier te maken door een deel dicht te maken, tegels te leggen als ondergrond of misschien wel allebei. Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Hieronder een aantal foto’s welke kant je op zou kunnen gaan met links naar bijbehorende pagina’s.
Houten overkapping dichtgemaakt met rabatdelenen een mooie vloer gecreëerd met houten vlonderplanken.
Dit is een heel ander model, maar kan met dezelfde techniek gebouwd worden en alle houten onderdelen zijn op onze webshop verkrijgbaar.
Bestel alle benodigdheden online
Nagenoeg alle benodigdheden zijn online op onze webshop te bestellen. Kom je er niet helemaal uit of twijfel je over welk soort hout je moet gebruiken die aansluit bij jouw wensen? Dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met één van onze specialisten.
Veel succes met uw bouwklus!